1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Slechts 1 op 4 vacatures vermeldt salarisindicatie
Geschreven door Bethany WatsonBethany Watson

Slechts 1 op 4 vacatures vermeldt salarisindicatie

Vind jouw carrièrerichting
4 minuten leestijd
Persoon die op zijn laptop naar een baan zoekt
Solliciteren naar een nieuwe baan? Dan wil je natuurlijk ook graag weten wat je ongeveer kunt gaan verdienen. Dat wordt echter lastig, want minder dan een kwart van alle vacatures vermeldt een salarisindicatie. Vooral als je een baan zoekt in de consultancy- of onderhoudsbranche is het vooraf gissen wat je maandelijks krijgt bijgeschreven. Dat blijkt uit een analyse van carrièreplatform cvster.nl van ruim 19 duizend vacatures.

In sommige branches staat het salaris vaak min of meer vooraf vast, in andere is het meer een kwestie van onderhandelen. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de consultancybranche. In deze sector bevat minder dan één op de twintig vacatures een salarisindicatie. Maar ook in de onderhoudssector en de schoonmaakbranche is het salaris vaak een kwestie van vraag en aanbod. Wie vooraf zekerheid wil over het loon kan - opvallend genoeg - het best een baan zoeken op een HR-afdeling. Daar bevat bijna de helft van de jobomschrijvingen op zijn minst een salarisrange. 

Regionale verschillen

Cvster onderzocht ook of het percentage salarisvermeldingen verschilt per regio. Daarbij keek het platform naar 24 grote steden, waarbij duidelijke verschillen naar voren komen. Zo heeft iemand die een baan zoekt in Den Bosch minder dan 15 procent kans om in een vacaturetekst een salaris tegen te komen en ook in Lelystad en Haarlem hoef je hier niet op te rekenen. Dat staat in schril contrast met werkgevers in Enschede en Tilburg, die in bijna een op de drie gevallen een salarisindicatie afgeven.

 

Opvallend: áls er een salarisindicatie wordt gegeven, dan is die in Lelystad gemiddeld het hoogst, namelijk 3.408 euro per maand. In Haarlem gaat het om slechts 2.175 euro per maand.

Salarisvermelding zorgt voor meer sollicitaties

Bedrijven die om personeel verlegen zitten, doen er goed aan wél een salaris in hun vacatureteksten te zetten. Volgens onderzoek van de Nationale Vacaturebank levert een salarisindicatie namelijk 51 procent meer reacties op. Ook kandidaten kunnen hun kansen vergroten met een overtuigend cv. Bekijk bijvoorbeeld deze cv voorbeelden om te zien hoe je jezelf helder en professioneel presenteert.

Expert tip

“De belangrijkste reden dat werkgevers dit toch niet doen, is vaak angst,” zegt Employer Brand-specialist Anneloes Kuipers van Buro Aangenaam. “Men is bang dat het geboden salaris als te laag wordt gezien of dat het leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Soms is het gevraagde profiel ook nog onvoldoende scherp, waardoor men zelf niet precies weet welk salaris daarbij past. Maar in alle gevallen is het gebrek aan transparantie eigenlijk een signaal van slecht wervingsbeleid.”

Kuipers benadrukt dat het benoemen van een salarisrange prima is, mits deze goed wordt toegelicht. “Geef aan wat een kandidaat kan verwachten op basis van ervaring of opleiding. Juist door helder te zijn trek je relevantere sollicitanten aan en voorkom je teleurstelling of afhakers in een later stadium van het proces.”

Verder lezen
CV30 minuten leestijd
Hoe je werkervaring vermeldt in een cv [+ voorbeelden]
Werkervaring
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Hoe kun je zwakke punten benoemen tijdens een sollicitatie?
Hoe kun je zwakke punten benoemen tijdens een sollicitatie?
CV7 minuten leestijd
Kinderen op mijn CV vermelden?
Kinderen op mijn CV vermelden?
Carriere9 minuten leestijd
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Alles Doorbladeren
OSZAR »